Frankrike hör till de större länderna i Europa, bara tre länder har större yta; Ryssland, Tyskland och Sverige. Frankrike ligger även fyra vad gäller antalet innevånare; Ryssland, Tyskland och Storbritanien har fler. Vad gäller kustlängd är Norge, Spanien, Italien och Sverige, tillsammans med Frankrike de europeiska länder en kustprommenad tar rejält med tid. Fast frågan är om inte Norge är outstanding i sammanhanget.

Frankrike är en av den Europeiska kulturens hörnstenar, de flesta andra länder har tex flera franska ord i sina språk även om det kanske är latinet i botten så har både stavning och uttal tagit vägen över Frankrike.

Politiskt skryter visserligen Storbritannien (England!) att de har världens (dvs Europas...) äldsta konstitution, men Frankrike är vaggan för de flestas tolkning av Demokrati. Det var i Frankrike som honnörsorden Frihet, Jämlikhet, Broderskap först blev politisk verklighet. Visserligen gick det snett först men ändå!

Att köra; Vägar och sånt

Bilkörning i Frankrike skiljer sig inte särskilt mycket från övrig Europa, även om det finns en del speciallösningar som inte förekommer på samma sätt någon annan stans. Två vägskyltar är absolut lite speciella. Den ena sitter som tilläggsskylt på tex hastighetsbegränsningsskylt, Rappel

texten är "Rapell" och innebär att man ska respektera skylten! Den andra har texten "Autres Directions" och pekar på riktning för "Andra orter" som således inte alltid namnges i en korsning.

Generellt håller vägarna hög standard, betalvägarna ("Peage") tom MYCKET hög standard. Däremot är inte vägnumreringen alltid helt klar. Rätt vad det är dyker ett helt oväntat vägnummer upp, ofta finns det inte en på kartan, men det är bara att fortsätta. Har du inte kört fel, missat en korsning eller så, dyker det rätta numret upp efter ett tag.

Skyltar med ortsnamn som den här

Ort 50

talar dels om på vilken väg du kör och dels att från nu gäller 50 kmh. Motsvarande "upphör" ser ut så här:

Ort 50 Slut

 

Sidorna om Frankrike blir många!

Vi börjar i Norra Frankrike