Det mesta av informationen här utgår från att du reser från Sverigeeller möjligen i viss mån, från Noreg!

Danmark

För dig som vill resa ut via Danmark finns flera alternativ, med början från söder; Öresundsbron är suverän men kanske lite dyr för enstaka resor. Om du skaffar en Brobizz så kan du sänka kostnaden med upp till 50%. Färjorna mellan Skåne och Danmark är inte särskilt dyra och turtätheten är hög, 3-4 båtar i timmen under högtrafik. Halmstad - Grenå är en båttur på dryga fyra timmar. Prisvärd, men båten har standard som passar lastbilschaffisar. Plastfik med enkel fika och en shop som i storlek motsvarar en liten svensk tidningskiosk. Göteborg - Fredrikshamn har inte särskilt höga biljettpriser, men riskerar att ändå bli ganska kostsam eftersom det finns fler bra restauranger och stor affär ombord. Restid runt 3,5 timmar och 6-8 avgångar /dygn.

Tyskland

Vill du inte resa via Danmark, men ändå tänkt dig söderut, finns i flera altenativ. Trelleborg - Rostock en tur på ca fem timmar. En nattur denna vägen och du har haft en hygglig tupplur i en bekväm hytt i några timmar. Efter hamnen i Rostock är du rätt ute på Tyska Autobahn. Perfekt om du ska till östra Europa eller Balkan. Ystad - Travemünde tar också runt 5 tim. Du hamnar utanför Lübeck och är uppe på Autobahn efter mindre än 10 min. Göteborg - Kiel, tar närmare 12 timmar. Men du reser bekvämt i kryssningsliknande fartyg. Samma standard som på de flesta Finlandsbåtarna. Flera restauranger av olika klass och en rejäl shoppingvåning gör resan till en perfekt start inför Autobahn som börjar någon km efter att du kört av färjan i Kiel.

Finland och Åland

Är visserligen inte den vanligaste vägen om du vill resa till värme. Men mer än en Finlndsresenär har kommit på att värmen finns inte bara söderut! Till Finland finns ett flertal färjelinjer från Stockholm i söder till Umeå i norr.

Från centrala Stockholm (stadsgårdskajen) går färjor till Åland och Åbo (Turku), från Värtahamnen går färjor till Åland, Åbo och Helsingfors. Gemensamt för dessa färjor är att de går via en av världens vackraste skärgårdar. En kvällsavgång under sommaren är nära en livsupplevelse! På samma vis som Göteborg - Kiel reser man med kryssningsfartyg! Stochholm - Helsingfors tar runt 17 timmar, till Åbo runt 12 timmar och till Åland knappt 8 timmar.

Någon timmes bilresa mot NO från Stockholm och man når Kapellskär. Härifrån går färjor till i stort sett, samma destinationer som från Stockholm. Resan blir kortare i tid, men man förlorar nästan hela skärsgårdsturen. Men resan Kapellskär - Åland tar bara drygt 3 timmar...

Väljer du att bila längre norrut så är ett avsnitt av Blå Vägen (E12) en färja mellan Umeå och Vaasa. Ljusa sommarnätter är den resan absolut ett mål i sig!