Detta avsnitt sträcker sig från Mo-i-Rana till Dombås. Liksom i det övriga Norge är det vatten och fjäll som faller mig i smaken. Storslagenhet är ett bra uttryck!

Två element

Vid två av restplatserna, Eidfossen och Sefrivatn (öppen sommartid), och efter ett vägavsnitt ungefär vid Trones, ser det ut så här. Strömmande vatten i en fantastisk natur.

Eidfossen Sefrivatn Trones

Limingen

Innan vi når Trondheim tar vi en avstickare mor öster, en väg som fortsätter in i Sverige och Gäddede.Uppe i gränslandet mellan fjäll och skog ligger Limingen. Väl värd en omväg, även om sjön är reglerad!

Limingen från öster Limingen från Nord-Ost Limingen Fjäll

 Limingen Fjäll Limingen tillopp

Trondheim

tillhör absolut några av världen vackraste städer. Byggd på nordsluttningen ner mot Trondheimsfjorden har man nästa överallt en storslagen utsikt mot fjoden. De bilder jag har här är tagna i början av 80-talet då man ännu inte riktigt kommit i gång med restaurering och modenisering.

Trondheim gamal stan Trondheim Nidelva Trondheim Trondheim

Röros

Öster om Trondeim runt 80 km från svenska Funäsdalen ligger Röros en gruvstad vid den gamla pilgrimsleden mot Nidarosdomen. Självklart finns det en vacker sjö i närheten!

Roerosgate Roeroskirke Aursunden

Dovre

Från Trondheim följs E6 och järnvägen Trondheim - Oslo åt över Dovrefjell mot Dombås. Vintertid blir det ofta konvojkörning de ca 60 km över fjället

Dovrebanen Dovre 

En avstickare från E6 uppe på Dovre, mot sydost tar oss till

Tornfjell

här får vi en fantastisk utsikt över de delar av Norge där både Glomma och Klarävlven har en del av sina källor. I samma område går en biväg till Nrv 30. Det är en bomvej (=betalväg) med närmare 70 km grusväg, bara över kalfjäll!

Tornfjell Reitan Rv 30

Dombås

åter till E6 och avsnittets slutmål. En viktig knutpunkt där väg och järnväg går mot Oslo, Trondheim och Ådalsnes (vägen fortsätter till Ålesund)

Dovre Gamle Byn Knutpunkten Krigsminne