Södra delen av Jämtlands län är Härjedalen. Ett kuriosa där att Härjedalen är det landskap vars lägstapunkt är högst i Sverige!. Södra delen av Härjedalen, med bla Sveg och Lillhärdal, får du mer info om på sidorna om enveckas resa.

Vägval södra länet

Vilken väg som är bäst att ta sig hit på kan säker bli föremål för långa utredningar. Från söder finns i huvudsak tre alternativ

  • Rv84 från E4 vid Hudiksvall eller via Rv83 50 km norr om Gävle
  • E45 från Mora/Orsa
  • Lv311 från Särna/Idre

Det går självklart fler vägar hit! Exempelvis från Norge, Röros (No) på Rv84.

Här är första delmålet Funäsdalen. Från Funäsdalen kör du rakt mot norr och Ljungdalen.

Flatruet & Ljungdalen

På gränsen mellan länets båda delar finns vårt högst belägna landsväg

Flatruet

Vägen över Flatruet är inte öppen vintertid. De knappa 50 km, varav ca 20 km är grusväg, ger en fantastisk utiskt av bland annat Helagsfjällen.

I Ljungdalen kör du mot Åsarna. Du följer Lv535 utefter Ljungan. Häruppe är älven stundtals riktigt vattenrik, självklart på vårsidan när fjällens snö smälter, men även under sommaren kan det plötsligt bli mycket vatten. Ett rejält regn uppe i fjällen kan ge resultat här några timmar senare! Något att ha i minnet om du tänker fiska.

Efter ca 1/3 av vägen ligger Flåsjöns kraftstation

Ljungdalen Damm

Eftersom sjön aldrig tycks fyllas så finns här en perfekt ställplats för en natt, antingen som på bilden uppe på dammen, men lika gärna i bildens nederkant, vid sjön.

Boertnan Helags

I Åsarna kommer du ut på E45. Åsarna är säkert inte den största ort du varit i men här finns i alla fall ett utbud av basvaror och möjlighet till nattvila.

Tännforsen

Jämtland är fjäll och vatten! Storsjön är en del av en av våra största älvar; Indalsälven. Älven är i stort sett reglerad i hela dess lopp nedströms Järpen. Men lite högre upp, drygt 15 km NV om Duved finns Tännforsen, ett av Sveriges vattenrikaste vattenfall. Definitivt värt att besöka, såväl sommar som vinter. Fallens höjd kanske inte imponerar, det rör sig om 25 - 30 m, men höjden och flödet tillsammans ger ett visst intryck. Det är några 100-tal meters promenad från parkeringen till fallet. Du hittar enklast hit om du tar E14 från Östersund och kör mot Trondheim. Östersund - Duved tar strax över en timma.

Tannforsen (12)

Det finns även ett stort fall lite längre nedströms Indalsälven, strax ovanför Järpen. Men där faller vattnet i fyra steg på en sträcka av 1,5 km så skådespelet är inte lika spektakulärt. Indalsälven är kraftigt reglaerad, Ebb Indalsaelvenså här såg den ut strax ovan utflödet i Storsjön 2012

Olden

I de här delarna av världen är naturen och det naturen bjuder på en möjlighet till egen upplevelse. Välj tex Lv340 vid Krokom (E14!) och kör den till Tulleråsen sväng där till vänster och fortsätt till Rönnöfors.

Ronnofors

Ta vänster igen upp mot Olden och följ vägen så längt det går. Det tar runt 3 timmar ätt köra dessa ca 150 km. Visserligen är du framme vid en stor kraftverksdamm, men du är även mitt inne i fjällvärlden, en del av fjällvärlden dit få kommer.

Olden (18)

En promenad runt sjön Övre Olden blir över 40 km men då har då också varit i kanten av Offerdalsfjällen! Tystnaden kan störas av vindkraftanläggningarna öster om sjön.

När du kör tillbaka så kör inte ner till Krokom, utan rakt fram vid Rörvattnet och kör Lv 340 hela vägen in i Norge. Skriv Valsjöbyn – Holand (N) – Gäddede i GPS-en så kommer du inte fel. Det kan du egentligen inte komma ändå; vägvalen är för få! Du kommer till Fv (Norsk Fylkesväg) 765 som tar dig till Rv74 (Norskt nummer), sväng höger och du kommer in i Sverige igen och är i Gäddede. Fortfarande Jämtland!

Hotagen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frostviken och Gäddede

I Gäddede blir det ett nytt vägval. Antingen mot norr eller mot sydost. På vintern går det inte att köra längre än till Stora Blåsjön/Ankarede. Vägen mot norr, över Stekenjokk öppnas oftast inte förrän 6 juni och stänger när första snön kommer.Gaeddede Kvarnvattnet Väljer du sommarvägen över Stekenjokk så har du gjort ett riktigt bra val.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under kläckningstiden, egentligen juni-juli, är det stoppförbud utefter hela den del av vägen som går i Jämtlands län. Fågelreservatet är tydligt skyltat. Men så fort ni kört in i Lappland och Västerbotten finns det en del riktigt bra platser att stå på. Men det kommer mer i beskrivningen av Lappland.

Stekenjokk

 

Stora Blåsjön är kraftigt reglerad vilket framförallt under sommaren innebär att det är mer sandstrand än sjö. Lite svårt att komma ner till sjön, men väl där är det en härlig yta för både vuxen och yngre att röra sig på. Tänk bara på att hålla ihop och observera om vattnet stiger. Dels så kan det finns små områden med kvicksand, eller snarare hålor med vatten och sand där bärigheten inte är den bästa, och dels så måste du kanske se till att ta dig tillbaka när vattnet stiger. Den blottlagda sjöbottnen är ju inte helt slät.

Vid stora Blåsjön ligger en samisk samlingsplats, Ankarede, där kan du få en inblick i samisk kultur och, under en helg i juni, midsommarfirande i dagarna tre. Du kan säkert finna mer info!

Om du i Gäddede valde att köra mot sydost så kommer du att följa Faxälven. Vägen går förbi berget Dunderklumpen, som fick stå modell för huvudpersonen i en barnfilm av Bebbe Wolgers, från 1980-talet. Jätten Jorm, i samma film, fick sitt namn från en av sjöarna utefter vägen mot Blåsjön.

De flesta sjöarna här uppe är reglerade, en del så mycket som 20 m en del bara någon eller några meter. En följd av detta har blivit att beståndet av Röding hela tiden minskar. Rödingen behöver den sandbotten som under lektiden alltför ofta är torrlagd! Dessutom har man, för att begränsa erosionen, på många ställen varit tvungen att dölja sanden med stenblock. På många håll hjälper det då inte heller om det fanns tillräckligt med vatten eftersom det inte tillräckligt med sandbotten.

Gaeddede

Östersund

Får ingen särskild beskrivning här. Det finns en held del att finna på annat håll, men missa inte Jamtli!

I Östersund, landskapets (och länets) nav möts och korsas tre större trafikleder; E45 mot NO och SV, E14 mot V och SO, och Rv87 mot Ö.

E45

kallas med all rätt för Inlandsvägen. Långa avsnitt av vägen går genom skogar, men det är ju så Sverige ser ut! Många av orterna utefter vägen är i alla fall värda ett besök! Inom Jämtland hittar du (från Söder) Åsarna, Svenstavik, Brunflo, (Östersund), Lit, Hammerdal, Strömsund och Hoting.

Med sina 1753 km i Sverige är E45 Sveriges längsta väg. E4, som bara går i Sverige, är 1574 km. Enligt vägbeskrivningar tar det drygt 16 timmar att fixa E4 och de 200 km som skiljer E4 och E45 tar enligt samma vägvisare 5 timmar.

E14

förbinder Atlanten och Östersjön! De närmare 450 km tar knappt 6 timmar med bil men flera dygn, kanske mer är en vecka, med båt. Upplevelsen att följa denna väg kan vara blötvinter i Sundsvall, frisk kall vinter i Årefjällen och vårvärme i Trondheim, allt på en dagstur! Jämtlandsdelen av E14, från Bräcke vid Medelpad till gränsen mot Norge är ungefär 2/3 av E14 Sverigesträckning. Storsjön är en del av Indalsälven och längst upp, väster om Storlien rinner vattnet direkt mot Atlanten. Inom Jämtland finns ett pärlband av metropoler, från öster mot väster: Bräcke, Pilgrimstad, Brunflo, (Östersund), Krokom, Mattmar, Järpen, Åre, Duved och Storlien. De flesta av dessa kan tjäna som baser för exkursioner i dess närområde.

Rv87och Döda Fallet

Östersund – Sollefteå. Den följer Indalsälven från Näverede fram till Bispgården där den viker av de sista 50 km mot NO och Sollefteå. Vid Krångede finns ett av våra största vattenkraftverk. De har visning vissa dagar på sommaren. Lite längre nedströms ligger Hammarstrand och Ragunda. Fram till 6 juni 1789 fanns här en stor sjö. Historien om hur den förvann kan du ta del av vid Västerede där Döda Fallet finns.Vildhussen Fallet På spångarna, bryggorna och stigarna är det ganska lätt, även med rullstol och barnvagnar, att få en bild av hur här såg ut förr.

Efter Bispgården går Rv87 mot NO, sväng har i stället mor SO och Rv86. Efter cirka 10 km kommer du till Utanede. Har finns ett sevärt thailändskt tempel. Namnet på grundaren går att uttala!

Utanede (2)

Med detta slutar Jämtlandsidan. Det finns, som väl är, ingen möjlighet att beskriva allt. Kör gärna fel! Då kommer du dit du inte tänkt dig och får se sakar du inte visste fanns!